Een warme douche voor Grohe

 

images Grohe

hansgrohe                                                                                                                                                                              

 

 

Conflict in het familiebedrijf ? Vergeet uw IP niet !

Regelmatig kom je bedrijven tegen met dezelfde of een sterk gelijkende naam. Wanneer deze bedrijven ook in dezelfde branche en regio actief zijn, ligt verwarring tussen beide bedrijven op de loer. Vaak zijn dit bedrijven die een familieband hebben of in het verleden hebben gehad.

Een goed voorbeeld hiervan zijn Grohe en Hans Grohe, beide groot geworden in sanitair. In zo’n geval is het belangrijk, dat men onderling goede afspraken maakt over het gebruik van de naam en zich van elkaar onderscheidt. Dit lijkt de familie Grohe goed gelukt, zie : http://bestemerken.be/verschil-tussen-grohe-en-hansgrohe/

Dit is best knap want je ziet bij familiebedrijven vaak dat de naamskwestie explosief materiaal is. Zeker wanneer dit bij een ruzie, afsplitsing of doorstart niet meteen goed geregeld wordt. Bij de start van zo’n nieuw bedrijf wordt dan alleen naar de korte termijn gekeken en richt men zich slechts op de financiële middelen, zoals loon, aandelen en dividend. In de hitte van de strijd vergeet men dan goede afspraken te maken over de toekomst, zoals over het IP (handelsnaam, merken, octrooien, domeinnamen, etc.). Men wil immers zo snel mogelijk van het conflict af en wat er in de toekomst gebeurt is dan van latere zorg. Terwijl deze IP kwesties juist bij familiebedrijven vaak een tikkende tijdbom zijn, hetgeen een lang, emotioneel en kostbaar juridisch gevecht tot gevolg kan hebben.

Maak dus bij het opzetten, maar zeker ook bij heroprichten of afsplitsen van een familiebedrijf goede afspraken over de merken, handelsnamen, octrooien en domeinnamen. Eventueel met behulp van een deskundige en neutrale Mediator. Niet alleen omdat het IP zelf een waarde vertegenwoordigt, maar ook omdat dit slepende ruzies en kostbare rechtszaken kan voorkomen.

Merk & Mediation is door zijn inhoudelijke IP kennis en onafhankelijke opstelling als mediator in staat partijen naar een oplossing te leiden, die voor beide partijen aanvaardbaar is. Het conflict wordt opgelost, rechtszaken worden voorkomen en onderlinge relaties verbeterd.

Victor Wetjens
Mediator
IP adviseur